12 Şubat 2011 Cumartesi

Moldova Gezilecek yerler Kişinev Mekanları

Moldovanın yeşillerle kaplı Cennet başkenti Kişinevde gezilecek birçok yer var. O yerler THY nin sitesinde gezilecek yerler diye listelnmiş.. İşte moldova seyahatlerinizden önce okumanız gereken ve Kişineve gittiğinizde gezebileceğiniz önemli mekanlar ve yerler.

Kişinev’in eski caddesi Albisoara şehrin merkezi konumunda. Kentin en eski kiliseleri
Mazarache ve Constantin si Elena burada bulunuyor. Büyük bankaların genel merkezleri, çiçekçi mahallesi, Cathedral Park, klasik heykellerin süslediği Stefan Cel Mare Parkı, 19. yüzyıl başından beri filmlerin sergilendiği Patria Sineması ve Ulusal Opera ve Bale salonu da bölgede yer alıyor. Moldova Parlamento Binası ve karşısındaki çiçek şeklinde tasarlanmış Cumhurbaşkanlığı Binası, Ulusal Güzel Sanatlar Müzesine bağlı olan Viyana Barok stilinde inşa edilmiş olan Herta Evi de bu güzergâh üzerindedir.

Albisoara’nın yakın çevresinde daha birçok önemli bina bulunuyor. Moldova’nın en eski üniversitelerinden biri olan Moldova Tıp Üniversitesi ile hemen arkasındaki Botanik Bahçesi ve Gözlem Evi de burada. Bu büyük yapıların arkasındaki Moldova Ulusal Tarih ve Etnografya Müzesi, ülkenin doğu izleri taşıyan tek mimari örneği.

Moldovalıların keyif mekânı Valea Morilor Meydanı’dır. Çevresi 19. yüzyılda inşa edilmiş eski yerleşim alanlarıyla döşelidir. Bu alanlar ağırlıkla elçilikler ve ulusal organizasyonlar tarafından kullanılıyor. Yine burada bulunan Moldova Resmi Televizyon ve Radyosu’nun binasına yürüme mesafesindeki yerleşim bölgesi “Telwcentru” adıyla tanınıyor. Moldova Cumhuriyeti Fen Bilimleri Akademisi’ne bağlı enstitüler, Kahramanlar Anıtı, Silah ve Cephane Müzesi, Rota Büyük Köprü, hayvanat bahçesi diğer gezi noktalarını oluşturuyor.

Ünlü Rus Yazar Puşkin, üç yıllık Moldova sürgününü Kişinev’de, bugün müze olarak kullanılan General Inzoy’a ait evde geçirdi. Puşkin, sürgünü sırada ünlü Moldovalı edebiyatçılar ile tanışmış ve ülkeyi baştan sona gezmiş. Onun bu hayatından izleri sürmek isteyenler 10.00–17.00 saatleri arasında ziyarete açık olan Alexandr Pushkin Evi ve Müzesi’ni gezebilir. Ancak önceden randevu almak gerekiyor.

Moldova Bilim Akademisi tarafından 1958 yılında kurulan Etnografi ve Arkeoloji Müzesi 19. yüzyıla tarihlenen bir binada ziyaretçileri kabul ediyor. Müzede, 1977 yılından beri 10 bini özel olmak üzere toplam 800 bin parça sergileniyor. Bugün Banulescu – Bodoni, 35. Cadde’de yer alan müzede değişik çağlara ait parçalar görmek mümkün. Müzede özellikle panaromik dekorasyonlar ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Tercüman ve rehber de bulunabilen müze pazartesi günleri hariç her gün 09.00 – 17.00 saatleri arası ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Kişinev’in iki önemli müzesi daha var. Ulusal Tarih Müzesi’nde beş branştan, 263 bin eser sergileniyor. Müzede her yıl Moldova’nın önemli etkinliklerinden sayılan 15 yeni sergi düzenleniyor. Tarihi 119 yıl önceye giden Etnografya ve Ulusal Tarih Etnoloji Müzesi zengin coğrafi, etnografik, palaentolojik, zoolojik, arkeolojik ve madeni para koleksiyonları ile ünlü. Moldova’nın doğal ve kültürel değerlerini görmek için en doğru adres burası. Müzede bu 10 bin özel parçanın yanı sıra Gigantisimus dinozorunun tüm kemiklerinden oluşan iskeleti ve Basarabian kültürüne ait özel halılar da görülebilir. Her iki müze de pazartesi haricindeki altı gün 09.00–17.00 saatleri arası ziyarete açık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder